Interimmen is dat ook ondernemen?

Heb je ontslag genomen om je via de achterdeur weer te laten inhuren?

Ben je een ondernemer als je van de ene interim klus naar de andere interim klus gaat? Ja je bent ZZP’er maar onderneem je ook echt of doe je wat je eerst voor je baas deed in loondienst nu als zelfstandige?

Eigen plannen verdwijnen naar de achtergrond

Ik sta in de sportschool in de kleedkamer en spreek een kennis die onlangs voor zichzelf is begonnen als loopbaanprofessional. Ze heeft jarenlange ervaring als HR consultant en wil graag anderen coachen in hun loopbaan. Hoe spannend was het om haar baan op te zeggen en de onzekerheid aan te gaan; kan ik wel klanten vinden en ga ik genoeg verdienen. Al snel vond ze een interim klus voor 3 dagen in de week. Na een half jaar zou de opdracht aflopen maar ze is gevraagd om te verlengen. Ondertussen heeft ze er een andere leuke opdracht bij als coach voor een trainingsinstituut.

Haar eigen plannen zijn naar de achtergrond verdwenen en ze twijfelt of ze haar interim opdracht moet verlengen. De zekerheid van inkomsten is fijn maar is dit waarom ze voor zichzelf is gestart? Bij deze opdrachtgever en de coachingspraktijk die haar inhuurt werkt ze nog steeds ‘voor de ander’ en de missie van de ander.

Op zoek naar zekerheid in het onzekere bestaan van ondernemer

Ik zie het bij veel vrouwen die voor zichzelf beginnen. Uit veiligheid kiezen ze voor een opdracht die voor langere tijd zekerheid biedt maar tegelijkertijd hun eigen plannen vooruitschuift. Natuurlijk kan het jouw businessmodel zijn. Dan zijn het opdrachten die jij naar eigen inzicht invult en waarbij je komt om een project of een probleem aan te pakken en vervolgens doorgaat naar de volgende opdracht. Maar als het invulling is van een tijdelijke vacature of ziektevervanging dan lijkt het al snel weer op een baan.

Waarom ben je gestart met ondernemen?

Als je in deze situatie zit en je voelt dat het begint te wringen stel je zelf dan de vraag: waarom ben ik gestart met ondernemen? Welke droom had ik? Hoe zag ik voor me? Met welke klanten wilde ik heel graag gaan samenwerken en waar wil ik ze bij helpen? Welke dienstverlening had ik bedacht?

Haal ik het beste uit mezelf?

Maak voor jezelf de balans op. Stel je zelf de volgende vragen:

  • Doe ik wat ik het liefste doe?
  • Haal ik hiermee het beste uit mezelf?

Als je die vragen met ‘nee’ beantwoordt, maak dan eens een afspraak voor een wake-up call. In een persoonlijk gesprek bekijken we wat jij kunt doen zodat je in jouw bedrijf doet wat je het liefste doet, het beste uit jezelf haalt en daarmee klanten en omzet binnenhaalt.