We maken het allemaal een keer mee. Een grote tegenslag.

Hoe ga je door met je leven, met je business?

We maken het allemaal een keer mee; een ‘life changing’ event. Een grote tegenslag waar je maar met moeite voorbij komt. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven doorgaan met je leven, met je business of zelfs een bedrijf starten?

En toen stond ik er plotsklaps alleen voor met drie kleine kinderen

Voor mij was dat de zelfmoord van de vader van mijn kinderen 10 jaar geleden. Ze waren toen 2, 7 en 10 jaar oud. Van de ene op de andere dag stond mijn wereld op zijn kop. We hadden samen een bedrijf, waar ik net uit was gestapt omdat wij uit elkaar gingen. Ik had een leuke baan gevonden maar kon onmogelijk starten. Ik kreeg een maandje uitstel en ging toen alsnog aan de slag als bedrijfadviseur.

Steun en liefde van mijn ouders

Wat vond ik het fijn om gesprekken te voeren met ondernemers die mij niet kenden. Die niet wisten wat me was overkomen. Die ‘klaagden’ over de ontwikkelingen in de markt, overheidsbemoeienis en het dalende opleidingsniveau.

De structuur van de werkweek gaf me houvast. Ik wist waar ik op welk moment moest zijn, wat ik te doen had. Het gaf afleiding en ik kon zo de draad van mijn leven weer oppakken. Ondertussen thuis alle ballen in de lucht houdend met drie jonge opgroeiende kinderen.

De steun van goede vriendinnen, de gesprekken bij liters wijn, gierend lachen afgewisseld met keihard huilen. De liefde en praktische hulp van mijn ouders. Mijn vader die elke zaterdag met mijn zoon Jordi meeging naar de voetbal en daar als snel opa werd genoemd door iedereen. Mijn moeder die altijd klaar stond om op te passen of een ‘pannetje’ van het een of ander klaar maakte.

Toekomstperspectief

Ik keek maar één kant op, vooruit. Daar waar ik naar toe wil. Pas veel later kwamen er momenten waarop ik stil kon staan bij wat er gebeurd was. De impact die het heeft gehad op mij, mijn kinderen en iedereen om ons heen.

Het is verbazend hoe krachtig je bent. Hoe sterk de wil om te ‘overleven’ om het mooie weer te zien, toekomstperspectief.

Dat is ook wat ik mijn kinderen wil meegeven. No matter what, wat de diepe shit ook is die je meemaakt, jij hebt het zelf in de hand hoe je daar mee omgaat. Wat je maakt van je leven. Je hebt altijd een keuze.

Plan jouw wake-up call

En zo heb ik na een aantal jaren in loondienst weer gekozen voor het ondernemerschap. Daar ligt mijn hart. In het helpen van vrouwen bij het opzetten van een bedrijf dat bij hen past en waar zij een goed inkomen uithalen.

De life events mooi en minder mooi maken ons tot wie we zijn. Het gaat niet om wat je is overkomen maar wat je ermee doet. Wat je met je leven doet. Stel jij de stap naar je eigen bedrijf al veel te lang uit? Is het nu tijd om voor jezelf te kiezen? Plan dan hier jouw wake-up call.